Geeske Sluytermans

F, #9483
ChartsPedigree Chart Robert Lamping
Marriage*22 June 1704 Geeske Sluytermans married Gisbert de Rijck on 22 June 1704 at RK, Leeuwarden, Friesland, The Netherlands. Gisbert and Geeske woonden beide in Leeuwarden. De attestatie (bewijs van drie onverhinderde afkondigingen).
werd afgegeven bij de inschrijving van hun huwelijk.

Ze trouwen in twee kerken. Ze trouwen voor
de Rooms Katholieke Statie Nieuwstad, te Leeuwarden en ook in Rijperkerk, gemeente Hardegarijp. Het gegeven over de Rooms Katholiek Statie Nieuwstad is in het trouwregister van de Hervormde Gemeente Leewarden te vinden.
Het huwelijk werd in twee trouwregisters ingeschreven, die van Leeuwarden en die van Rijperkerk.
Tot in de loop 1795 had de Hervormde kerk een bevoorrechte positie in Leeuwarden en was er voor Rooms Katholieken de verplichting om een huwelijk door een Hervormd predikant dan wel het nedergerecht te laten voltrekken. Dat is dan ook hier gebeurd. 
Marriage Bann6 June 1704 Marriage banns for Geeske Sluytermans and Gisbert de Rijck were published on 6 June 1704 at Leeuwarden, The Netherlands
Biography*22 June 1704 
Trouwen in Leeuwarden in de 18de eeuw -
Meerdere registraties van één huwelijk
Eigenlijk is de benaming ‘huwelijksregister’ of ‘trouwboek’ misleidend, want het zijn in feite bijna altijd registers waarin de ondertrouw (of huwelijksaangifte) wordt ingeschreven. Niet zelden worden vervolgens aantekeningen geplaatst aangaande de (al dan niet onverhinderde) afloop van de afkondigingen, de huwelijksbevestiging of het afgeven van een attestatie (bewijs van drie onverhinderde afkondigingen). Vanaf 1 mei 1772 werd het bijhouden van die gegevens verplicht. Van zeer vele huwelijken is meer dan één inschrijving te vinden. Zo zijn er - zeker vanaf 1772 – normaal gesproken twee inschrijvingen als bruid en bruidegom in verschillende plaatsen woonden. Verder bestond er in de meeste steden een verplichting tot huwelijksaangifte bij de magistraat alvorens tot kerkelijke afkondigingen en huwelijksvoltrekking te mogen overgaan. Bij rooms-katholieken kan daar nog een voltrekking door een pastoor bij komen (doopsgezinde huwelijksregistratie van vóór 1795 kennen we alleen in Harlingen). Zo kan het gebeuren dat een ondertrouw driemaal, een huwelijksvoltrekking tweemaal staat geregistreerd. Aangezien bij de Hervormde kerk gewoonlijk één register werd gehouden voor zowel ondertrouw, afkondiging als bevestiging zul je hoogst zelden vijf registraties van één huwelijk aantreffen, maar vier komt wel geregeld voor.
In de loop van 1795 verviel de bevoorrechte positie van de Hervormde kerk en daarmee ook de verplichting om een huwelijk door een Hervormd predikant dan wel het nedergerecht te laten voltrekken. Aan de voorschriften inzake afkondigingen veranderde niets.
[https://www.tresoar.nl/help/Pages/Huwelijken-in-de-DTB-toelichting-.aspx]
 

Family

Gisbert de Rijck b. circa 1680
Children
Last Edited22 Dec 2015